top of page

Lav et bål

Bålet er et helt fantastisk samlingspunkt, når man er på telttur eller bare drager ud i naturen for en enkelt dag. Det giver varmen på en kold dag, det giver varm mad og det sætter scenen for en hyggelig stund i det fri. Så for at få gang i et bål, er det essentielt at have forskellige typer optænding og brænde.


Du skal bruge:

  • Noget let-antændeligt materiale som fx. papiraffald, aviser, små tørre kviste, træspåner eller bark fra birketræ.

  • Nogle små, tørre stykker træ, som dog kan brænde lidt længere tid end kviste og papir kan. Det kan fx. være tørre pinde af forskellige størrelser og større kviste.

  • Brændestykker eller kævler.


Sådan gør du:


1. Optænding

Start med at placere det let antændelige materiale nederst . Stil så de andre kviste og pinde op ad, så det danner en tipi form . Sæt ild til de let-antændelige materialer nederst. Hvis det blæser, kan det være en god idé at lave læ rundt om “tipien” med større stykker brænde, så ilden kan få lov til at tage fat. Når ilden har taget fat i pindene, kan du forsigtigt bygge tipien større ved at placere brændestykkerne oprejst udenpå. TIP: Har ilden svært ved at tage ordentlig fat? Mist ikke modet! Nogen gange skal der bare flere forsøg til. Hvis du kan se, at der er gløder, så prøv at puste til det og fodre bålet med flere letantændelige materialer. Det kan tit hjælpe ilden på vej.


2. Vedligholdelse

Når bålet har den ønskede størrelse og ilden har godt fat, kan I forsigtigt vælte tipien med en kæp, for at få gløderne frem. Hold derefter bålet ved lige ved at lægge nye stykker brænde på ind imellem. I kan enten stable brændet ovenpå bålet, eller lægge nogle brændekævler i siden af bålet.


3. Mad over bål

Prøv kræfter med at lave mad over bål - det er sjovt. Brug en stålgryde og vær opmærksom på, at gryden ikke må have plastik håndtag eller glaslåg. Har jeres bålplads en rist hen over bålet, kan I med fordel stille gryden ovenpå risten. Men hvis ikke der er nogen rist, kan I også sagtens placere gryden direkte ovenpå gløderne og de mindre flammer. Bare sørg for at gryden står stabilt, og husk at bruge grydelapper når I flytter gryden!

I kan evt. brede bålet ud, så der både er et område med gode gløder til at stille gryden på og et område, hvor I holder gang i ilden. Når det bliver nødvendigt, kan I med en kæp forsigtigt, flytte nye gløder fra det ene område til det andet.


Ekstra pro tip

Få gang i et bål som det første, når I har fundet jeres frokost-spot eller overnatningssted. Det er nemlig ret nice at have et bål at kunne varme sig på, hvis man nu bliver lidt kold.

Fordel opgaverne mellem jer, så nogen står for at pakke ud, sætte telt op og gøre klar til aftensmaden mm., mens andre står for at holde gang i bålet og lave snobrød. Det er en team-effort!

Comments


bottom of page