top of page

Plantetryk

Plantetryk er en ældgammel klosterteknik, som var en opfindelse før fotografiet. Plantetryk er simpelthen en process, hvor man laver fotografiske aftryk af blade ved hjælp af fremkaldervæsken og solen.


Du skal bruge:


Sådan gør du


1.

Find dit stykke tekstil: Med plantetryk kan du bruge hvilket som helst stykke tekstil, du kunne ønske dig. Så om det er en miljøvenlig mulepose eller en bluse fra din lokale genbrug, er helt op til dig.

2.

Montering af dit stykke tekstil: Når du har valgt dit stykke tekstil, skal du til at montere det fast på din plade, hvor du sætter det fast med synåle.


3.

Planterne udvælges: Inden du maler på dit stykke tekstil, er det smart at finde de planter, du vil bruge samt finde på placeringen. På den måde undgår du spontane beslutninger, der ender med et uønsket resultat.


4.

Maling: Dit stykke tekstil skal nu males med fremkaldelsesvæske i den ønskede farve. Hvordan malingen skal males på, er op til dig. Det kan være lige linjer, der danner en firekant eller lidt mere tilfældigt. Derefter placerer du planterne på dit stof som ønsket.


5.

Plexiglas: Nu skal plexiglasset lægges oven på pladen, hvor dit tekstil ligger. Med plexiglasset oven på sætter du klips i siderne, så bladene ikke rykker på sig.


6.

Fremkaldelse: Trykket lægges ud i fuld sollys i 10-15 minutter.


7.

Vask grundigt: Når fremkaldelsen har været i gang i 10-15 minutter, er det tid til at fjerne stoffet fra pladen. Derefter skal stoffet vaskes og skylles grundigt, da fremkaldelsesprocessen stadig kan fortsætte.


8.

Inden brug: Sørg for at vaske dit stykke stof i vaskemaskinen, efter du har skyllet det grundigt. Derefter er det klar til brug!

bottom of page