top of page

7 tips til efterårs-sanketuren

Opdateret: 13. sep. 2019

Her kommer vi med 7 tips til hvilke planter, urter, bær, nødder og svampe, du kan sanke på en smuk efterårsdag.

 Du skal bruge:

  • Saks

  • Hat eller pose

  • Evt. smartphone til at finde sanke-lokationer


 

Sådan gør du


1.

Er du ny ud i sanke-verden eller kunne du bare godt bruge lidt ekstra fifs, så følg vores sankeguide, og bliv klog på hvad der er i sæson, hvordan de forskellige råvarer ser ud samt hvor de findes i dit lokalområde!

2.

Vilde æbler: Netop nu hænger der modne, søde æbler rundt omkring, og er du heldig kan finde nogle helt frem til oktober! Gå på opdagelse i halvvilde områder, f.eks. forladte byggepladser eller steder. Er du i København, kan du også tage ud på Amager Fælled eller Sydhavnsstien.

Fun fact: æbletræer får nyt genmateriale hver gang, så hvert æbletræ, har sin helt egen smag!


3.

Havtorn: Du har nok hørt om det kendte havtorn med dens mange egenskaber, men har du prøvet selv at finde det? Kig gerne i nærheden af kyststrækninger og kystområder. Er du i København kan du tage forbi Amager Fælled, hvor du kan finde den kendte superfood.


4.

Gråbynke: Når først du har spottet ukrudtsplanten gråbynke, er det svært ikke at se den alle steder. Den har det med at titte frem blandt hække og hegn, hvis ikke de bliver holdt. Planten smager lidt af en blanding mellem rosmarin, peber og spidskommen, og netop fordi den har den smagssammensætning, kan du bruge den i stort set alt!


5.

Hundehyben: Mens de almindelige hyben begynder at falde af planten, hænger hundehyben stadig på hunderoser. Faktisk er det sådan, at de kan holde sig helt frem til januar. Kig især langs buskadser, krat og hegn. Kend hundehyben på dens ellipseformede form, der er lidt mindre end den almindelige hyben. Smagsmæssigt minder de meget om hinanden.


6.

Brændenælder: Brændenælder kender alle vidst til. Men vidste du at de også fungerer som erstatning for spinat? Og at det ved hård stegning, får en krydret umami-smag. Prøv det fx. i en curryret med nudler. Pluk kun de seks øverste bladsæt fra planten, og skyl dem godt efterfølgende. Kommer du dem i en pose, kan de holde sig i omkring 14 dage i køleskabet.


7.

Karljohan-svampe: Noget af det bedste ved efteråret, er at man kan gå på svampejagt! Prøv fx at gå på udkig efter de lækre Karljohan svampe. Er du usikker på hvordan de ser ud eller hvor de gemmer sig, så tjek vores sankeguide ud!


8.

Hasselnødder: De har været grønne hele sommeren, men nu begynder de endelig at modne. Du finder dem plantet som hegn og buske. Spar en masse penge, ved at tage ud og plukke dine egne, men husk den gode sankestil ;-)

Hvad foretrækker du at sanke om efteråret? Del det gerne med #groselv og tip os, hvis du har forslag til forbedringer!

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page