Indiske Dosa

Opdateret: 11. nov. 2021

Dosa er en klassisk sideret fra det indiske køkken og er en slags pandekage der traditionelt set kun er lavet på ris og linser. Det specielle ved denne pandekage er, at dejen bliver fermenteret før den steges. Til MAINDREAM 2021 lavede Jacob, Toke, Ida Marie & Tine denne lækre ret med Dhal , solsikkefrø, koriander og persille.


Nu kan du gøre dem kunsten efter! Bare følg opskriften:


Du skal bruge:

  • 0,5 dl linser f.eks. røde linser eller anicia linser

  • 0,5 dl ris

  • ½ spsk. stødte bukkehornsfrø

  • 1 tsk fint salt

  • 0,5 dl hvedemel

  • 0,5 dl vand

  • Smagsneutral stegeolie


Sådan gør du:


Dag 1:

Skyl ris og linser grundigt. Sæt ris og linser i blød i vand i en stor beholder. Læg et låg let henover.


Dag 2:

Blend nu ris og linserne sammen og smag til med kardemomme og bukkehornsfrø.

Kom dejen i en stor beholder, og lad stå ved stuetemperatur til dagen efter med låget løst på.


Dag 3:

Smag dosa-dejen til med salt, spæd til med vand og mel og vurder konsistens.

Det skal føles som en ymer.


Steg dosaerne i smagsneutral olie og server!


Tip!

Dosaerne kan med fordel laves på forhånd og køles/fryses ned til senere brug. Når du skal bruge dem varmes de blot i ovnen eller på en pande.


Hvad er det for en fermentering der sker?

Fermenteringen der sker, er en laktofermentering, også kaldet en mælkesyrefermentering. I denne proces omdannes sukkerarterne, som kommer fra kulhydraterne i ris og linser, til mælkesyre. Det gør blandt andet at pH-værdien falder en smule, men det udvikler også en let syrlig smag. Syren står rigtig godt til det ellers stærkt aromatiske indiske køkken. Vi har valgt at lave vores egen fortolkning ved blandt andet at bruge danske anicia linser fra mærket Puredansk, men også at tilsætte en smule mel og ekstra vand til dejen.