top of page

Bivoks LysDer er intet så hyggeligt som tændte stearinlys på en kold og mørk dag. De fleste af os er måske vant til at købe vores lys, hvad end det er fyrfadslys eller stagelys. Det er dog faktisk ganske enkelt og hurtigt at lave sine egne lys af det naturlige produkt bivoks. Udover at lyset dufter dejligt af honning, når man brænder det, så har bivokslys en længere levetid, og det soder mindre end almindelige stearinlys.

Der findes overordnet to måder at lave bivokslys på – nemlig ved at rulle eller smelte bivoksen. Herunder finder du en guide til begge metoder.


Bivokslys af rullede bivoksplader


Du skal bruge:

- 4 x små bivoksplader

- 1 væge af natursnor/sisal

- En beholder til lyset (f.eks. et tomt syltetøjsglas)


Sådan gør du:

1. Varm bivokspladerne en smule op på enten radiatoren i et viskestykke eller i ovnen på laveste varme (45-50 grader) OBS: bivoks smelter ved cirka 60 grader. Varm derfor ikke over denne temperatur.

2. Placer vægen for enden af en af bivokspladerne (med cirka dobbelt så meget snor der stikker ud i toppen end i bunden)

3. Rul pladen stramt rundt om vægen

4. Når du har rullet den første bivoksplade, fortsætter du ved at sætte en ny plade op til enden af den plade, som du lige har rullet. Fortsæt til at du har rullet alle fire plader rundt om vægen.

5. Placer det færdige lys i din beholder, tænd lyset og nyd hyggen. OBS: det er vigtigt at vægen ikke drukner, når lyset slukkes.


Bivokslys – af smeltet bivoks


Du skal bruge:

- Bivoksgranulat

- 1 væge af natursnor/sisal (vægen skal forholdsvis lang hvis du vil ”dyppe” dine lys)

- Et vandbad

- Beholder til lyset hvis du vil lave fyrfadslys (f.eks. et tomt syltetøjsglas)

-1 skrue, hvis du vil lave fyrfadslys


Sådan gør du:

1. Smelt den mængde bivoks du vil bruge over vandbadet OBS: Hvis du vil ”dyppe” dine lys til stagelys, er det godt at bruge en høj beholder over vandbadet.

2. Klip vægen til (brug en lang væge hvis du vil lave stagelys).


Stagelys: Dyp vægen ned i den lune bivoks og lad voksen tørre i et par sekunder. Gentag processen indtil lyset har den ønskede tykkelse. Hæng til sidst lyset til tørre.

TIP: Helt i starten af processen kan du forme vægen og lyset – det kan være nødvendigt for et pænt resultat. Almindelige stagelys måler 2,2 cm i diameter.


Fyrfadslys: Sæt beholderen frem og læg avispapir under. Bind en skrue fast til vægen, dyp denne i den smeltede bivoks og placer vægen med skruen nederst i beholderen. Hæld forsigtigt bivoksen ned i formen. Lad lyset tørre.

TIP: Sørg evt. for at holde vægen op, mens der hældes bivoks ned i beholderen, så vægen ikke drukner.

Comments


bottom of page