Bokashi- kompostering

Er du også træt af at smide dit madaffald ud i skraldespanden? Kunne du tænke dig en lugtfri kompost, som er nem at betjene og en effektiv gødningsmaskine? 

Byg din helt egen bokashi-bykompost, som passer under køkkenvasken og kan kompostere det organiske affald. Ved at kompostere ens køkkenaffald begrænses mængden af blandet affald, CO2 bindes og lagres i jorden og vi begrænser plastikemballage. Udover at du kan forvandle dit madaffald til jord, har Bokashi kompost ekstra fordele gennem den væske, som tappes og gives til dine stueplanter eller anvendes som afløbsrens. Bokashi er anderledes end den klassiske og mere langsommelige varme-kompostering, da det dit affald fermenteres under en anaerob (ilt-fri) process, det er derfor - i modsætning til mange andre komposttyper- en lugtfri, og metangas-fri process. 


Når man laver Bokashi kompost laver man to kompostspande, så man altid har én der står og gærer og én man kan fylde affald i. 



HVAD KAN DU KOMPOSTERE?


Alle former for organisk affald, for eksempel: 

  • Frugt og grøntsager. 

  • Citrus- og bananskræller

  • Ost, yoghurt

  • Kød og fisk - kogt, stegt eller råt

  • Mad som brød, æggeskaller, kaffegrums, teposer

  • Blomster, blade og små kviste

  • Mindre mængder papir for eksempel servietter, papirslommetørklæder, køkkenrulle



BYG DIN EGEN BOKASHI-KOMPOSTSPAND



Det skal du bruge

  • Fire store spande + låg. Det er vigtigt at spandene passer ned i hinanden, og at der ikke trænger ilt ind imellem, når de er sat ned i hinanden, 10 liters spande passer til affaldsmængden fra en lille husstand 1-4 pers. 

  • Syl, boremaskine eller søm, eller anden skarp genstand der kan lave huller i spandene 

  • Kompost-gær (kan købes her; https://byhaver.dk/produkt-kategori/bokashikompost/kompostgaer/)

  • Madaffald

  • En plads ved stuetemperatur, så gæringsprocessen har optimale forhold. 

Derudover er det gavnligt at have:

  • Et millilitermål

  • Et værktøj til at presse madaffaldet sammen med


Sådan bygger du din Bokashi-kompost spand

  1. Tag to af dine fire spande og lav huller med ca. 5 mm størrelse med 3-4 cm mellem hver

  2. Placer spanden med huller oven i spanden uden. 



Du har nu to sæt bokashi-kompostspande klar til brug. Hullerne fungere som et dræn, så væsken fra komposten kan løbe fra. Start med at tage den første spand i brug.

Sådan bruger du din bokashi-spand:

  1. Når man starter tilsættes der 40 ml kompost-gær i bunden af spanden (den med huller

  2. Dernæst tilsættes der madaffald 

  3. Madaffaldet presses sammen (for at fjerne ilt og skab mere plads) og låget lukkes helt til.

  4. Proceduren gentages (drys bokashigær, tilsæt madaffald og pres det sammen) hver gang du har nyt madaffald, dog helst ikke mere end 1-2 gange om dagen.

  5. Væsken fra komposten løber ned i den nederste spand, tap den fra 3-4 gange ugentligt. (se nederst hvad du kan bruge din kompost-juice til, under afsnittet "sprøde bonusser")

  6. Når spanden er fyldt, skal den stå i 14 dage og fermentere ved stuetemperatur. Når de 14 dage er gået kan man enten vente og stille kompostspanden, hvor det passer, da den ikke længere kræver en stuetemperatur, eller man kan begynde at gøre brug af sin kompost!



HVAD GØR JEG MED DET? - når komposten er færdig fermenteret efter 14 dage, har du nu tre muligheder:





1:Når komposten har fermenteret i 14 dage, kan den graves ned i jorden. Det er først her den bliver til brugbar muld.

  • Grav et rimelig stor og dybt hul

  • Hæld komposten i jorden og hak det i stykker (Det lugter meget dårligt)

  • Dæk det til med ca 30 cm jord (mindst 7 cm, da dyr godt kan lide at komme i det)

  • Vent et par uger, før du planter oven i komposten, da pH-værdien stadig er for sur.

  • Plant enten ovenpå selve kompostbedet eller grav det op og plant det sammen med dine andre bede.

2: En anden mulighed er at lave en jord fabrik:

  • Her skal du bruge en stor plastbeholder med låg (70 L)

  • Tilsæt lidt jord fra haven eller købt 

  • Tilsæt din kompost og bland det 

  • Sæt låg på og lad den stå Det vil derefter forvandle sig til jord afhængigt af varmen: om sommeren på nogle uger og længere tid om vinteren. 


  • Stiller man den udenfor, kan man også små huller i bunden af plastbeholderen. Igennem disse kan orme kravle op og hjælpe til i processen. 

3: Giv komposten til en ven med have

SPRØDE BONUSSER


Udover at du kan forvandle dit madaffald til jord, har Bokashi kompost ekstra fordele gennem den væske, som tappes fra. Denne skal tappes fra 3-5 gange ugentligt, så miljøet i din kompost ikke er for vådt. Den kan bruges enten som afløbsrens i dit toilet eller vask og hjælper imod fedtansamlinger og dårlig lugt.

Den kan også bruges som gødning til dine planter:

  • Bland væsken op i et forhold af 1:100 / 1:200 (hold øje med dine planter og juster fortyndingen, så den passer)

  • Vand dine planter som du plejer. 

  • Fortyndingen er essentiel, da ren bokashi væske kan skade planternes rødder.


GRO SELV ER ET ÅBENT PROJEKT VIL DU VÆRE MED ?

GRO SELV

Kattesundet 4, 3. sal

1458 København K

MN@concito.dk

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

I samarbjde med

CONCITO.png

Støttet af

Tuborgfondet-Logotype-Grey-RGB.png