Selvom kalenderen siger vinter og de fleste planter er gået i hi, kan man stadig finde spirende og spiseligt liv i skovbunden. Vi har her samlet nogle af de vilde urter, som du kan være heldig at finde i vinterkulden. Du kan finde mere informaiton og nyttig viden omkring spiselige planter på vildmad.dk eller i app'en VILD MAD
Huskeliste for vinter-sankeren:
Kniv og/eller saks til at klippe planterne af med (NB: Lad planternes rødder blive i jorden, så de kan komme tilbage igen næste år).
En stofpose eller beholder til at opbevare det du finder.
Dit varmeste tøj! Det skal ikke være kulden, der sætter en stopper for sanketuren.
Vinterens vilde urter
1. Løgkarse
Beskrivelse: Planten er toårig, hvor den i første leveår er lille med hjerteformede, takkede blade. I andet leveår vokser den sig høj og får om sommeren små hvide blomster, hvilket ses på billedet her. På denne tid af året er det dog kun de små mørkegrønne blade med bølgede takker, I kan kende den på.
Sankested: Løgkarsen er en favorit-ukrudtsplante, da den vokser i mange forskellige landskaber, lige fra udkanten af marker og skove til buskadser, op af hegn og i parker og haver.
Smag og duft: Planten smager, som navnet siger, af en blandingaf løg, karse og hvidløg og er derfor et super lækkert kompliment til de fleste retter. Genkend planten ved at knuse et blad og duft til det. Dufter det kraftigt af løg? Så har du nok ramt plet.
TIP: Løgkarsen har ingen dobbeltgænger til forveksling, men brug alligevel kun planten i mindre mængder, da der kan dannes giftstoffer ved for stort indtag.
2. Fuglegræs
Beskrivelse: Fuglegræs vokser som en liggende plante, der kryber hen over jorden. Den har små saftige blade, og dens skud ligner grønne, behårede, mini-tulipanhoveder. Senere får planten også små, stjerneformede, hvide blomster.
Sankested: Planten vokser på steder med næringsrig jord, fx. i byernes parker, langs hegne og grøftekanter. Kig efter tæpper eller klumper af små sammenfiltrede grønne planter.
Smag og duft: Fuglegræs dufter mildt af græs og smager dejligt af ærteskud. Den er mest saftig, når den vokser på skyggefulde steder eller lige efter regn.
3. Stor nælde
Beskrivelse: Brændenælden kendes på dens savtakkede, mørkegrønne blade og dens små stikkende hår. I det tidlige forår kan du sanke hele den lille plante, endda uden at brænde dig. I løbet af foråret og sommeren vokser planten sig både stor og stikkende, og du bør derfor kun sanke fra de øverste skud.
Sankested: Brændenælden er en standhaftig plante, der vokser alle vegne, hvor der er en næringsrig jord. Det kan bl.a. være langs hegn, grøftekanter og villavejens hække, eller på enge, i parker eller skove.
Smag og duft: Du kender du måske bedre planten på dens sviende stikken, end på dens smag og gode kvaliteter i køkkenet. Men den stikkende satan kan meget mere end det! Den rå plante smager nemlig mest af alt af agurkeskræl. Husk dog at gnide den fri for de stikkende brændehår. Tilberedt får planten en smag af nødder og krydret umami.
4. Ramsløg
Beskrivelse: Ramsløg kan kendes på sine grønne, aflange, spidse blade, der dog er sjældne at spotte i februar og marts. Du skal derfor være ekstra heldig hvis du skal få øje på de små, grønne skud allerede nu. Senere på foråret bliver bladene større planten udvikler skærme af hvide stjerneformede blomster. Du kan spise hele planten, men de nye skud er især sprængfyldt med smag, antioxidanter og C vitamin.
Sankested: Ramsløg kan findes i både skove og parker. Den holder dog især af de mere skyggefulde og fugtige dele af løvskove, hvor den i foråret kan dække store arealer af skovbunden.
Smag og duft: Ramsløg både smager og dufter stærkt af hvidløg. Det er ofte den karakteristiske duft, der kan føre dig på sporet af planten, så husk at brug næsen når du sanker. Den kan spises både frisk og tilberedt, men når du tilbereder den, bliver hvidløgssmagen en anelse mildere.
TIP: Planten kan forveksles med den giftige liljekonval, der både har lignende blade og blomster. Derfor skal du være helt sikker på at planten dufter stærkt af hvidløg, inden du smager på den.
HUSK
Hav god sankestil - Ifølge den gamle Jyske Lov, må man kun tage så meget, som
der kan være i en hat! Spis ikke noget, du ikke ved hvad er og spis ikke den gule sne!
Comments