Surdej

Brød bagt på surdej får en dejlig syrlig smag - perfekt til morgenbollen eller sandwichen til madpakken. Og så er det faktisk rimelig simpelt at lave sin egen. Hvis man følger vejledningen nedenfor og opfrisker den jævnligt, kan den holde sig for evigt! :)


Du skal bruge


Dag 1 - opstart

  • 2 dl stuetempereret vand

  • 50 g hvedemel

  • 25 g rugmel

  • 25 g fuldkornshvedemel


1. Bland mel og vand sammen til en ensartet konsistens og lad det stå i en beholder med låg i skyggen på køkkenbordet (låget skal ikke slutte tæt). Sørg for, at dejen står et sted hvor der nogenlunde er stuetemperatur på ca. 20 grader.


2. Surdejen skal nu stå i to døgn inden du begynder at fodre den.


Dag 3 - 6 samt efterfølgende fodring

  • 50 g surdej

  • 15 g rugmel

  • 15 g fuldkornshvedemel

  • 25 g hvedemel

  • 0,5 dl stuetempereret vand


1. Når du når til dag 3, skal du opfriske/fodre surdejen hver dag frem til dag 6. Surdejen vil begynde at boble og dufte syrligt, som en blanding af kærnemælk og eddike. Det skal den! :)


2. Rør surdejen igennem hver dag. Hvis der er dannet en skorpe på toppen af dejen, så fjern den inden du opfrisker.


3. Daglig opfriskning/fodring: Tag 50 g surdej mens du kasserer resten. Bland mel og vand (se mål ovenfor) sammen med de 50 g surdej.


4. På dag 5 eller 6 er surdejen klar til at bruge til bagning.

TIP: Fyld et glas med stuetempereret vand og kom en spiseskefuld surdej i vandet. Hvis det flyder ovenpå, så er surdejen klar til at blive bagt med.


Opfriskning af surdejen fremover

Hvor ofte din surdej skal fodres og vedligeholdes er forskelligt alt efter temperaturer, meltype og opbevaring. Så her er det om at prøve sig frem og tjekke hvordan surdejen ser ud til at have det. Regn med opfriskning herefter ca. hver 2-3 dag, resten af surdejens levetid når den opbevares ved stuetemperatur (19-21 grader) og hver 5-7 dag ved opbevaring i køleskab.


Husk, at der ikke er noget facit, når man laver surdej - det er learning by doing og man skal tage den lidt på gefühl.


Fortæl os meget gerne hvordan du laver din surdej! Del det med #groselv og tip os hvis du har forslag til forbedringer.


GRO SELV ER ET ÅBENT PROJEKT VIL DU VÆRE MED ?

GRO SELV

Kattesundet 4, 3. sal

1458 København K

MN@concito.dk

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

I samarbjde med

CONCITO.png

Støttet af

Tuborgfondet-Logotype-Grey-RGB.png