Der er et hav af goder ved at fermentere sin mad. Den urgamle konserveringsmetode styrker ikke kun dit immunforsvar, men bidrager også med gavnlige mælkesyrebakterier, der øger optagelsen af næringsstoffer som B12-vitamin, K-vitamin, magnesium, kalk og jern.
Du skal bruge:
Grøntsager (evt rester du ellers ville smide ud)
Skål
Kniv
Ske
Skærebræt
Sterilt sylteglas
Salt
Vand
Evt. andre krydderier
Sådan gør du
1.
Start med at udvælge hvilke grøntsager du gerne vil fermentere. Det kunne fx være en rest kål du har liggende. Når du har udvalgt dine grøntsager, skal du vaske og snitte eller skære dem, alt efter hvordan du ønsker grøntsagen.
2.
Nu er du klar til at krydre dine grøntsager. Du kan fx bruge spidskommen, hvidløg, peber eller ingefær. Tilsæt lidt salt og giv grøntsagerne en omgang massage, så noget af grøntsagssaften presses ud.
3.
Find et glas der passer til mængden af grøntsager. Kom grøntsagerne op i og pres dem godt ned. I en skål ved siden af laver du saltlagen i forholdet 3 tsk. salt til 1 ltr. vand. Hæld saltlagen over grøntsagerne, således de dækkes fuldstændigt. Pres evt. grøntsagerne ekstra ned, hvis du har problemer med at få dem dækket helt. Luk glasset til med et låg.
4.
Og nu til det sjove - fermenteringen! De første 3-7 dage skal du være opmærksom på om grøntsagerne 'koger over', idet store mængder af kuldioxid dannes. Sker dette, kan du åbne glasset hver dag for at reducere presset. Herefter skal du blot vente 2-4 uger, før du har smagfulde, sure og sprøde grøntsager fulde af gavnlige mælkesyrebakterier.
TIP: Ved for varme temperaturer, går fermenteringen hurtigere, hvilket giver en mere kedelig og sur smag. Sørg derfor for at opbevare glasset ved en 20-22 grader.
5.
Sådan! Så er det bare om at være kreativ med de fermenterede grøntsager. Prøv fx at spice din salat eller madpandekager op med noget fermenteret kål.
Comentários