top of page

Gendyrk grøntsager

Opdateret: 25. mar. 2020

De færreste er klar over, hvor let det er at gendyrke de grøntsager, vi spiser hver dag. Gemmer du stumperne fra kålet, gulderødden osv. i stedet for at smide dem ud, kan du gro og høste nye mængder af grøntsagen, blot ved at tilsætte en smule vand!


Du skal bruge:

  • Grøntsagsrester

  • Skål eller fad til at sætte stumperne i

  • Vand

  • Evt. jord og potte til omplantning


Sådan gør du


At gendyrke grøntsager er simpelt, men det er ikke helt ligegyldigt hvordan du bærer dig ad med det, hvis du vil opnå gode resultater. Læs videre og se hvilke grøntsager du bl.a. nemt kan gendyrke.

Salat

Når du skal til at gendyrke din salat, er det vigtigt ikke at skære salathovedet for langt ned til roden. Gør du det, vil der kun vokse få blade ud fra siderne. Placer salatstumpen i et glas vand og vent på, at den vokser ud. Sætter stumpen rødder, kan du overveje at flytte den over i en potte med jord.


Forårsløg

Hvis du nøjes med at skære ned til den hvide del, kan du plante enderne med roden først, ned i en lille bakke med jord (brug emballagen fx fra svampepakker). Prik huller i bakken inden. Sørg for, at stumperne er dækket nogenlunde til med jord rundt om. Giv dem lidt vand, stil dem i vindueskarmen eller ude på altanen, og vent på at de spirer på ny! Vær dog opmærksom på ikke at give dem for meget vand. Du kan nu løbende gå og klippe af toppen. Smart!


Spidskål

Same procedure som med salathovedet! Igen skal du passe på med ikke at skære helt ned til roden. Når du kommer stumpen i et glas med vand, skal du sørge for, at hele stumpen ikke bliver dækket med vand.


Hvidløg

Så snart dine hvidløg får spirer, kan du placere dem i lidt jord, og på den måde har du altid lidt hvidløgspurløg, du kan bruge i madlavning. Det er både smagfuldt og pynter gevaldigt.

Andre grøntsager

Udover grøntsagerne ovenfor, kan man også gro: - Selleri - Andet kål - Citrongræs - Bok choi og pak choi - Porrer - Søde kartofler - Ingefær - Bladbede - Basilikum - Løg - Toppe fra gulerødder (hvilket smager fremragende i en salat!)

Det er så nemt, at du ikke engang behøver grønne fingre for at kunne være med! Så det er bare om at komme i gang ;)


Hvad er dine tips og tricks til gendyrkning? Del det gerne med #groselvgrosammen og tip os, hvis du har forslag til forbedringer!

1 Comment


Unknown member
Apr 13, 2020

Hej, Hvordan gjorde man med hvidløg? Også i et glas med vand, efter at have brugt alle fedene?

Like
bottom of page