top of page

Køderstatning - Tempeh

Opdateret: 15. nov. 2018

Tempeh stammer fra Indonesien og er en rigtig smagfuld vegetabilske proteinkilde, idet den laves på soya eller kidneybønner. Pga. gæringsprocessen, får du både gode næringsstoffer og en unik og karakteristisk smag, der bidrager til en masse umami i madlavningen. Mums!


Du skal bruge:

  • 600 g tørret soyabønner (kidneybønner kan også bruges, disse skal blot ikke koges i mere end 2 min)

  • 5 spsk vinegar

  • 1 tsk (omkring 3 til 5 g)


Sådan gør du


1.

Opskriften giver ca 1 kg. tempeh.


2.

Først skal bønnerne knækkes. Den nemmeste måde at gøre dette på, er ved at bruge en kværn eller mølle, da hver bønne skal knækkes i to lige store halvdele. Har du ikke en kværn, kan du i stedet bruge en blender, hvor du blender de tørre bønner i kort tid. Herefter fjernes skal-delene ved skylning. Har du brugt en blender, kan du med fordel massere bønnerne i vandet, for at frigøre skallerne.


3.

Kom nu bønnerne i vand og lad dem trække i 8-12 timer. Fjern herefter de resterende skaller ved at hælde bønnerne i en si og skyl efter med vand.


4.

Kom nu alle bønnerne i en gryde med vand og tilsæt vinegar. Lad det koge i ca. 30 minutter. Undervejs vil de resterende skaller flyde op til overfladen. Disse fjernes med en ske.


5.

Hæld vandet fra og kom bønnerne tilbage i gryden. Tør nu bønnerne ved at placere gryden over svag varme i et par minutter.


6.

Lad bønnerne køle af, indtil de har kropstemperatur. Herefter kan du tilsætte tempeh starter kultur og røre rundt med en ren ske i ca. et minut, så blandingen er godt fordelt.


7.

Find 2 plastikposer og prik små huller i dem med en tyk nål. Sørg for at der er omkring 1 cm mellem hvert hul.


8.

Kom lige store mængder af bønne-blandingen i de 2 poser og luk dem godt. Pres poserne flade, så de har en tykkelse på ca 4 cm.

📷


9.

Placer poserne et sted hvor der er en temperatur på ca. 30°C., for eksempel i en ovn i 36-58 timer. Sørg for at der kan komme luft såvel over som under posen og lad dem ligge i 36-48 timer eller indtil bønnerne er sammenklistret af hvidt svampe-myselie. Nu kan bønnerne tages ud af poserne som ét stykke.

📷


10.

Din tempeh er nu klar til at blive stegt, kogt, grillet eller bagt! Den er fremragende i mange forskellige retter, men kan også sagtens bruges alene. Prøv den fx på rugbrød, i sandwichs, i ovn- eller gryderetter eller friteret i tynde skiver til chips.

1 Comment


Unknown member
Jan 18, 2019

Det lyder grineren

Like
bottom of page