top of page

Østershatte i kaffegrums

Opdateret: 22. jan. 2019

Dyrk østershatte derhjemme på kaffegrums i en plastikpose. Her følger opskrift på 1 L kaffegrums, som giver omkring 200 g svampe.


Du skal bruge:

  • 25 cl mycelium - kan købes her

  • 1 liter frisk, men afkølet kaffegrums

  • ½ tsk bicarbonat - kan købes her

  • Én 2 liters plastikpose

  • Lidt vat

  • 1 elastik

  • 1 forstøver

  • Evt. en plastikbeholder på omkring 20 L

Sådan gør du

1.

Bland kaffegrums, mycelium og bicarbonat i en afsprittet skål. Husk at afspritte dine hænder jævnligt og undgå at have hovedet ind over skålen. For et godt resultat, handler det nemlig om ikke at få bakterier og svampespore fra hænder og hår ned i blandingen!

2.

Tag blandingen og put den ned i en pose. Det er vigtigt, at myceliet er blandet godt sammen med kaffegrumsen!


3.

Saml posen i enden, indsæt vat i toppen og luk til med elastik på posens yderkant. Svampen skal kunne trække vejret gennem vattet, som sørger for, at der ikke kommer andre svampe eller bakterier ind, mens myceliet spreder sig i kaffegrumset.



4.

Stil plastikposen et varmt og mørkt sted og lad det hvile i 2 - 3 uger, indtil at alt kaffegrumset er blevet hvidt af mycelium. Stil eventuelt posen på dit køleskab og dæk det af med et mørkt stykke stof. Selvom det er fristende, skal man sørge for at ikke at røre ved posen mens myceliet spreder sig. Jo mere ro det får, jo hurtigere går det! Svampens mycelium tager skade når det bliver berørt.


5.

Tag nu den helt hvide pose og placér den (eventuelt i en gennemsigtig beholder, hvor der er plads til både posen og de voksende svampe) et sted med indirekte sollys. Så snitter du et par ridser i siden af posen, hvor svampene kan vokse ud. Østershatte kan bedst lide at vokse ud sidelæns. Når svampens mycelium får luft, begynder det at danne frugtlegemer. Svampene skal have masser af fugt, som du giver ved at spraye med en forstøver omkring posen dagligt. Hvis man har posen i en kasse, kan der lægges en våd avis i bunden for at skabe ekstra fugt for svampene. Hold godt øje med om svampen er tilstrækkelig fugtig. Hvis den begynder at se tynd ud og strækker sig, så er den for tør.


6.

Svampen vokser som en klase, først ligner de knappenålshoveder, og fordobler sig i størrelse hver dag. Når først svampen har dannet frugtlegeme, tager det ikke mere end en uge før den kan høstes. Svampen er moden når den ligner en østersskal, og skal høstes inden svampens kappe har foldet sig helt ud. Når svampen er høstet, lægges den på en tallerken i solen i din vindueskarm, for at tørre i et par timer, før den spises. Brug svampene til fx at lave svampe-bygotto. Bon appétit :)


Hvordan dyrker du svampe? Del det gerne med #groselvsvampe og tip os hvis du har forslag til forbedringer!

1 comentario


Miembro desconocido
17 dic 2021

Hvorfor bicarbonat? Hvilken funktion har det? :-)

Me gusta
bottom of page