top of page

Saml et trangiasæt

Et trangiasæt er et genialt redskab til at kunne lave varm mad i det fri - perfekt til vandreturen eller gåturen i skoven.


Et trangiasæt består typisk af:

  • To gryder

  • En pande, som også bruges som grydelåg

  • En tang, der fungerer som håndtag, når du skal flytte de varme dele

  • En to-delt vindskærm: overdelen skærmer for vinden og har kroge der holder på gryden.

  • Underdelen har et hul, hvor spritbrænderen passer ned i.

  • En brænder, som her består af en spritholder og et låg


Sådan gør du:

  1. Først skal du samle vindskærmens to dele, ved at vende dem med bunden mod hinanden og dreje underdelens små metal-tapper ind i overdelens huller, så de kommer til at hænge sammen.

  2. Stil trangiaen på et fladt underlag, som ikke har risiko for antændelse. Det kan fx. være sand, jord eller sten. Skub låget på spritholderen til side og fyld maks. 3⁄4 sprit i. Skub låget halvt på og sæt ned i hullet, hvorefter det tændes med en lighter eller tændstik. Flammen kan være svær at se, men den kan mærkes, hvis du forsigtigt tager hånden over.

  3. Nu kan du placere gryden oven på krogene i vindskærmen og madlavningen kan begynde! TIP: Du kan justere varmen ved at tage gryden af sættet, og skubbe låget på spritholderen mere af eller på. Skubber du låget helt af, bliver det varmest, og lægger du låget helt på, slukker du flammen. Husk at bruge grydelapper til denne manøvre, da spritbeholderen er varm!

  4. Sluk trangiaen ved at lægge låget på brænderen, så ilden kvæles.

Vigtigt: Du må ikke hælde ny sprit på en varm brænder. Sluk den og vent til den er kølet ned!


Nu er du klar til at lave mad i det fri!


Comments


bottom of page