top of page

Sanketur

Opdateret: 3. sep. 2019

Har du prøvet at sanke? Formegenligt har du prøvet det helt uden at vide, at det er det, det hedder. At sanke betyder nemlig noget så simpelt som at samle og plukke råvarer fra naturens madkammer. Det er altså en nem måde at få frugter, nødder, urter eller blomster på bordet helt gratis. Samtidig er det også et utroligt bæredygtigt alternativ til at gå ned og købe varerne i supermarkedet. Vi kalder det win-win-win!


Du skal bruge:

  • Saks til at klippe det af I skal bruge

  • Stofnet eller beholdere til at opbevare det I finder

  • Evt. en madpakke eller en snobrødsdej til turen


Sådan gør du


1.

Start med at finde ud af hvad der er i sæson lige nu. Om foråret kan man fx plukke mange vilde urter, og om efteråret kan man sanke vilde bær og frugter som fx æbler, blommer og brombær. Brug fx vildmad.dktil at få et overblik over hvad der er i sæson lige nu, hvordan de forskellige råvarer ser ud, og tips til hvordan de kan bruges i madlavningen.


2.

Finde sankesteder i nærheden af hvor du bor. Til at finde råvarer i dit lokalområde, kan man hente appen Byhøst, klikke sig ind på siden selvpluk.com eller bruge sanker.dk, til at få et overblik. Fælles for alle tre muligheder er, at de viser dig vej til lækkert selvpluk.


3.

Pak en taske og tag afsted!


4.

Hav god sankestil - Ifølge den gamle Jyske lov, må man tage så meget, som der kan være i en hat! Du må gerne sanke offentlige steder, undgå dog altid at sanke i nærheden af en stor vej, hvor råvarerne vil være dækket af bilos. Hvis du sanker fra privat grund så husk at spørge først. Mange siger ja, fordi de fx ikke kan nå at bruge al deres frugt selv.

Husk desuden at behandle planterne godt, så de kommer igen året efter! Riv derfor aldrig planten op med roden. Ellers er der ikke andet for, end at sige god sanketur og forhåbenligt vellykket høst!
Comments


bottom of page