top of page

Suveræn svampesteak

Du hørte det her først! Denne opskrift på en svampesteak, er så genial og lækker, at den kan udkonkurrere enhver form for steak fra dyreriget. Svampe gemmer på masser af umami, protein og struktur, som kan efterligne kød på bedste vis og så er det tilmed klimavenligt, altid i sæson og bare lækkert! Denne opskrift er udviklet sammen med GRO SELV'eren Lasse til workshoppen ''Suveræne svampe'', i linket kan du se hele workshoppen og bl.a. også hvordan denne ret tilberedes.


Det skal du bruge:


- Østershatte, helst som klase - En svampe-steak kræver en klase på ca. 100 g. Du kan med fordel købe en stor klase og dele den i mindre stykker af ca 100 gr.

- En grillpande eller en grill

- En stor gryde fuld af vand, alternativt noget andet tungt

- En marinade af olie, krydderurter og evt. andre smagsgivere eks. barbeque for øget kød-oplevelse.

Du kan eksempelvis købe Østershatte i klase hos lokale svampedyrkere som eksempelvis: BYGAARD, Fra Grums til Gourmet, Beyond Coffee eller Fungafarm.. Alternativt kan du jo gro dine egne.


Sådan gør du:


Rens svampene med en pensel. Smør dem godt ind i marinaden og lad dem evt. lægge i længere tid, for at få fuld knald på smagene.


Tag din grillpande og sørg for godt med varme, bruger du en grill, så skal der ligeledes være god varme på. Fyld en stor gryde med vand.


Læg din klase med østershatte på og kom herefter gryden (eller andet tungt) ovenpå svampene - du skal sørge for at der er et godt tryk på svampene, så de bliver mast helt ned mod den varme overflade, giv det gerne et ekstra tryg selv.


Lad svampene hygge sig i varmen med tyngde på indtil der er god stegeoverflade og tag det tunge af.


Herefter vender du svampene, for at give dem samme tur på den modsatte side.


Når der er god stegeoverflade på begge sider er svampene færdig. De skal være crunchy ala en bøf på ydersiden og bløde indeni. Server med det du synes er lækkert - sovs og kartofler, i tacos eller som alternativ til juleanden.


I følge Klimadatabasen udleder svampe en brøkdel af kød, ja faktisk udleder østershatte 0,47 CO2 pr kilo modsvarende en hakkebøf af oksekød, hvor man udleder op mod 34,19 CO2 pr. kilo - wauwsa! Hvor der er sparet er der tjent, som man siger, og det gælder vidst også for klimaet.

Comments


bottom of page